Nu kapar vi toppar i världens första digitala fjärrvärmenät

I torsdags under alpina skid-VM i Åre invigdes världens första digitaliserade fjärrvärmenät av Jämtkrafts VD Erik Brandsma och Ngenics VD Björn Berg. Pilotprojektet Thermo-S ARE drivs av Jämtkraft, Ngenic och Energimyndigheten och har som målsättning att undvika eldning med olja vid hög last samt att skapa en resurssnål och bättre fördelad fjärrvärme.

Styrsystemet optimerar värmen och sparar energi för de anslutna fastigheterna i Åres fjärrvärmenät, och all effekt inklusive varmvattenproduktion mäts via mätare som sätts på alla anslutningspunkter i nätet. I och med projektet slipper Jämtkraft att bygga en ackumulatortank för att hantera variationerna i nätet under vintertid. En både ekonomisk och miljövänlig lösning, helt enkelt!

Projektet drivs under 3 år och testkörs nu manuellt för att sedan utvärderas och automatiseras för att gå i permanent drift år 2020.

Läs tidigare pressmeddelandet här

Träffa Ngenic i Almedalen

På plats i Visby under Sveriges mest intensiva vecka för kunskapsutbyte finns Ngenics vd, Björn Berg, och vår System Integration Architect, Joachim Lindborg.