Vanliga frågor

Ngenic Tune

Före köp

Ja, så länge som det alltid är påslaget och kopplat till ett modem som har ett nätverksuttag (Ethernet). Om du planerar att ha Ngenic Tune i fritidshuset måste du först skaffa antingen mobilt eller fast Internet där.

Kolla om ditt värmesystem är kompatibelt genom att klicka här. Om det visar sig att ditt system inte är kompatibelt, kan du mejla oss så försöker vi att skapa kompatibilitet med ditt system.

Du behöver ha ett kompatibelt värmesystem. Se mer om det på sidan om kompatibilitet. Sedan behöver du ha en internetuppkoppling och en dator med webbläsare eller en mobiltelefon som kör iOS eller Android. Har man en mobiltelefon med Windows Phone kan man också använda Ngenic Tune via den inbyggda webbläsaren.

Nej, Ngenic Tune kommunicerar med egen radio. Därför behövs bara en nätverkssladd från ditt modem eller router in i vår gateway för att tjänsten ska fungera.

Ja, din innegivare idag är troligen inte trådlös. Den läser inte heller av solljus, vilket gör att den inte är kompatibel med Ngenic Tune. Ngenic Tune är inte bara en innegivare utan optimerar ditt värmesystem för just ditt hus med hjälp av den data och historik som vi samlar in. En vanlig innegivare löser inte de här problemen, men det fungerar troligen bättre än om du enbart hade haft en utgivare.

Tyvärr, i dagsläget erbjuder vi endast Ngenic Tune för villor och fritidshus med Internet och ett vattenbaserat värmesystem med värmepump, värmepanna eller fjärrvärme.

Handla

Du får tre vita dosor och en app. Det är det viktigaste. Dessutom får du kringutrustning i form av en tång, batterier i dosorna, ett gem i fall du skulle vilja trycka på reset, en el-adapter till gatewayen, ett identifieringsverktyg som underlättar installationen, en nätverkssladd, en återställningsplugg samt en Y-sladd. Frakt ingår också.

Vi erbjuder dig två alternativa prismodeller, antingen 2 795 kr och sedan 49 kr i månaden så länge som du vill ha vår tjänst. Ingen bindningstid. Eller engångssumman 5 395 kr så är hela systemet ditt. Inga månadskostnader.

Hos oss får du alltid 30 dagars öppet köp. Dessutom betalar vi din returfrakt om du inte känner dig nöjd. Bara att höra av dig till kontakt@ngenic.se så löser vi det.

Installation

Ngenic Tune är ett lättinstallerat ”plug-n-play”-system. Vi har en interaktiv guide som du kan använda vid installationen och som bekräftar för dig ”live” när dina dosor får kontakt med servern. Det tar ca 15 minuter att installera och få igång systemet. Vill du inte installera själv kan vi i vissa områden erbjuda installation för 1 495 kr.

En stjärnskruvmejsel att sätta upp innegivaren med (en vanlig stjärnskruv som ska in ca 1,5 cm i väggen). Du behöver även en tång för att klippa av sladden till utegivaren. En sådan tång ingår i leveransen.

Ja, det är metoden vi använder för att komma i kontakt med ditt värmesystem. Istället för att du ska behöva öppna upp hela värmesystemet, har vi löst det på det här enkla och smidiga sättet. Därmed är det också jätteenkelt att återställa om du vill sluta använda Ngenic Tune.

Eftersom Ngenic Tune styr på utegivarsladden så påverkar vi inte värmesystemet i sig, och därmed inte heller garantin på det.

Din värmepump kan inte skadas av Ngenic Tune eftersom värmepumpen inte påverkas direkt av systemet, utan styrs genom utegivarsladden. Dock har det visat sig att systemet tidigt kan upptäcka fel i värmepumpen som är svåra att hitta annars. Inte heller utegivaren kan skadas av kopplingen till Ngenic Tune.

Då mejlar du oss på support@ngenic.se så hittar vi en lösning tillsammans. Eller om du vill beställa en installation i efterhand kan du mejla till samma adress.

Vi erbjuder just nu installation runt och omkring Uppsala och Stockholm Norrort. Det kostar idag 1 495 kr inklusive moms.

Styrning

Ngenic Tune styr genom att påverka den utetemperatur värmesystemet mäter, så värmesystemet ser en annan utetemperatur än det faktiskt är. På vissa värmesystem kan denna fiktiva utetemperatur synas på värmesystemets display.

Med flera innegivare kan Ngenic Tune styra värmen i ditt hus ännu bättre! Du väljer själv vilka innegivare som ska delta styrningen och Ngenic Tune styr då husets värme efter ett medelvärde mellan dessa innegivare. Varför inte ha en innegivare på varje våning eller i några utvalda rum? Du får även full koll på historiken i mobilappen vilket kan vara användbart för att balansera värmen mellan olika delar av huset med hjälp av termostater eller golvvärmestyrning.

Vi styr på ett antal parametrar, till exempel lokala parametrar som:

  • Innetemperatur
  • Utetemperatur
  • Solinstrålning
  • Husets värmedynamik
  • Värmesystemets värmedynamik

Sedan tar vi också in data utifrån, t.ex. om du har ett timprisavtal på elen så plockar vi in priserna från elbörsen i ditt prisområde. Är du fjärrvärmekund så berör det inte dig direkt, men eftersom fjärrvärmen ofta produceras som kraftvärme som också genererar el så är det något som man ändå indirekt är berörd av. Det finns ett antal andra energisystemsparametrar vi också arbetar med, allt för att alla ska kunna bidra till omställningen till ett förnybart och mer energieffektivt samhälle.

Om vår innegivare sitter i närheten av kaminen så kommer Ngenic Tune att reagera på att det blir varmare och då minska värmen från värmesystemet. Olika kunder vill ofta att Ngenic Tune ska reagera lite olika på eldningen. Om man inte vill att värmesystemet ska sänka värmeproduktionen kan man placera innegivaren längre bort från kaminen. En anledning till detta kan vara att det kan bli för kallt i vissa rum som är långt ifrån kaminen om Tune reagerar för starkt. Ett annat sätt att lösa eventuella problem kan vara att tillfälligt ställa upp den önskade temperaturen i appen!

Ngenic Tune fungerar bra med golvvärme och kan även användas i hus som t.ex. har golvvärme på nedervåningen och radiatorer på övervåningen. Då golvvärmen ofta styrs av ett flertal trådlösa termostater så bör man höja dessa något i närheten av där man placerar innegivaren. Därefter kan man även behöva höja i vissa andra rum. Man kan prova sig fram och låta det gå ett par dagar mellan förändringarna. Man kan säga att Ngenic Tune styr husets värme som en helhet och termostaterna styr mer lokalt.

Det fungerar så att Ngenic Tune försöker få värmesystemet att förbruka aningen mer el när det är lågt pris och mindre när det är högt. Du behöver fortfarande inte offra din komfort för skillnaden är så liten. Men du märker det i plånboken. Detta kräver dock att du har ett timprisavtal med din elleverantör.

Hur mycket jämnare temperaturen blir efter att du installerat Ngenic Tune – och hur stor energibesparingen blir - beror på ditt hus förutsättningar. Ju jämnare temperatur som kan uppnås, desto mer pengar spar du. Och ju mer vi vet om ditt hus, desto säkrare prognos kan vi ge dig kring den faktiska energibesparingen. Du får möjligheten att ge oss lite mer information om ditt hus när du är klar med installationen, information som du anger i appen.

Ngenic Track

För att Ngenic Track ska fungera krävs det att du har den smarta termostaten Ngenic Tune installerad i ditt hus. Track är ett tillägg till Tune och erbjuds i dagsläget inte som en fristående produkt.

Ngenic Track har idag stöd för i stort sett alla el- och fjärrvärmemätare. Känner du dig fortfarande osäker kan du hör av dig till kontakt@ngenic.se.

Om din energimätare saknar det standardiserade magnetfästet så kan du fästa Ngenic Track med det medföljande kardborrefästet.

Det optiska läsögat är ett serviceinterface på el- och fjärrvärmemätare där data kan läsas ut digitalt. Ngenic Track läser av de värden mätaren har mätt upp vilket innebär att de är identiska med de du får på din räkning. För fjärrvärme är detta enda sättet att läsa ut data.

Elmätare kan dock i vissa fall sakna ett kompatibelt standardgränssnitt och har istället en lysdiod som blinkar i takt med din förbrukning, och Ngenic Track kan även läsa av den. Blinkindikatorn ser ut som en liten rund lampa och är märkt med imp/kWh eller blink/kWh tillsammans med ett antal (vanligtvis 500, 1000 eller 10000).

Ngenic Track skall användas så den inte utsätts för regn eller annat vatten. Om dosan sitter där det kan bli minusgrader bör batterierna bytas till AAA-batterier av litiumtyp.

Räckvidden beror på en rad faktorer som till exempel typ av material i väggar och andra trådlösa nätverk. Ngenic Track har samma räckvidd som innegivaren till Ngenic Track - ca 500m vid fri sikt.

Detta kan skilja sig åt beroende på vilket gränssnitt som används. Om blinkindikatorn används kan det vara lite olika vad mätaren blinkar till för - det kan t.ex. vara för inköpt el, förbrukad el eller både och. Hör gärna av dig till oss på kontakt@ngenic.se med din mätarmodell så kan vi försöka hjälpa till att bena ut vad som gäller.

Att identifiera vilken mätare du har kan vara klurigt. Om du är osäker kan du skicka en bild på din mätare till oss på kontakt@ngenic.se så hjälper vi dig.

Ja, du kan ha en Ngenic Track för el och en för fjärrvärme.

Tyvärr inte i dagsläget. Just nu är Ngenic Track ett verktyg för visualisering av din förbrukning. Vi vill dock gärna höra dina förslag på ny funktionalitet så hör gärna av dig till oss på kontakt@ngenic.se!

Ja, du kan exportera din data precis som för Ngenic Tune.

Ja, via vårt öppna API kan du använda din Ngenic Track-data i andra applikationer. Läs mer på developer.ngenic.se.