Vanliga frågor

Före köp

Ja, så länge som den alltid är påslagen och kopplad till ett modem som har en ethernetutgång. Så planerar du att ha Ngenic Tune i fritidshuset så måste du där först skaffa antingen mobilt eller fast Internet.

Kolla om ditt värmesystem är kompatibelt genom att klicka här. Om det visar sig att ditt system inte är kompatibelt, kan du mejla oss så försöker vi att skapa kompatibilitet med ditt system.

Du behöver ha ett kompatibelt värmesystem. Se mer om det på sidan om kompatibilitet. Sedan behöver du ha en internetuppkoppling och en dator eller mobiltelefon som kör iOS, Android eller Windows.

Nej, Ngenic Tune kommunicerar med radio. Därför behövs bara en ethernetsladd från ditt modem eller router in i vår gateway för att tjänsten ska fungera.

Ja, din innegivare idag är troligen inte trådlös. Den läser inte heller av solljus, vilket gör att den inte är kompatibel med Ngenic Tune. Tanken med Ngenic Tune är inte bara en innegivare utan det vi kan räkna ut på servern med historiken för just ditt hus och all data vi samlar in. En innegivare löser inte de här problemen, men det fungerar troligen bättre än om du enbart hade haft en utgivare.

Tyvärr, det finns en hel del begränsningar med flerbostadshus som återstår att lösa. Ännu så länge är Ngenic Tune enbart avsett för villor och fritidshus med Internet och värmepump eller värmepanna.

Handla

Du får tre vita dosor och en app. Det är det viktigaste. Dessutom får du kringutrustning i form av en tång, batterier i dosorna, ett gem i fall du skulle vilja trycka på reset, en el-adapter till gatewayen, ett identifieringsverktyg som underlättar installationen, en ethernetsladd, en återställningsplugg samt en Y-sladd.

Vi erbjuder dig två alternativa prismodeller, antingen 2495 kr och sedan 49 kr i månaden så länge som du vill ha vår tjänst. Ingen bindningstid. Eller engångssumman 4 995 kr så är hela systemet ditt. Inga månadskostnader.

Hos oss får du alltid 30 dagars öppet köp. Dessutom betalar vi din returfrakt om du inte känner dig nöjd. Bara att höra av dig till support@ngenic.se så löser vi det.

Installation

Ngenic Tune är ett lättinstallerat ”plug-n-play”-system. Vi har en interaktiv guide som du kan använda vid installationen och som bekräftar för dig ”live” när dina dosor får kontakt med servern. Det tar ca 15 minuter att installera och få igång systemet. Vill du inte installera själv kan vi i vissa områden erbjuda installation för 995 kr.

En stjärnskruvmejsel att sätta upp innegivaren med (en vanlig stjärnskruv som ska in ca 1,5 cm i väggen). Du behöver även en tång för att klippa av sladden till utegivaren. En sådan tång ingår i leveransen.

Ja, det är metoden vi använder för att komma i kontakt med ditt värmesystem. Istället för att du ska behöva öppna upp hela värmepumpen, har vi löst det på det här enkla och smidiga sättet. Därmed är det också jätteenkelt att återställa om du vill sluta använda Ngenic Tune.

Eftersom Ngenic Tune styr på utegivarsladden så påverkar vi inte värmepumpen i sig, och därmed inte heller garantin på den.

Din värmepump kan inte skadas av Ngenic Tune eftersom värmepumpen inte påverkas direkt av systemet, utan styrs genom utegivarsladden. Dock har det visat sig att systemet tidigt kan upptäcka fel i värmepumpen som är svåra att hitta annars. Inte heller utegivaren kan skadas av kopplingen till Ngenic Tune.

Då mejlar du oss på support@ngenic.se så hittar vi en lösning tillsammans. Eller om du vill beställa en installation i efterhand kan du mejla till samma adress.

Vi erbjuder just nu installation runt och omkring Uppsala och Stockholm Norrort. Det kostar idag 995 kr inklusive moms.

Styrning

Ngenic Tune styr genom att påverka den utetemperatur värmesystem mäter, så värmesystemet ser en annan utetemperatur än det faktiskt är. På vissa värmesystem kan denna fiktiva utetemperaturen synas på värmesystemets display.

Systemet kan inte styra efter flera innegivare samtidigt, däremot kan flera innegivare vara ett bra sätt att kontrollera vad det är för temperatur i olika delar av huset och för att man enkelt ska kunna testa styra efter värmen i olika rum. Anledningen till att vi bara kan styra efter en innegivare är för att vi endast styr den centrala värmen i huset.

Vi styr på ett antal parametrar, till exempel lokala parametrar som:

  • Innetemperatur
  • Utetemperatur
  • Solinstrålning
  • Husets värmedynamik
  • Värmesystemets värmedynamik

Sedan tar vi också in data utifrån, t.ex. om du har ett timprisavtal på elen så plockar vi in priserna från elbörsen i ditt prisområde. Är du fjärrvärmekund så berör det inte dig direkt, men eftersom fjärrvärmen ofta produceras som kraftvärme som också genererar el så är det något som man ändå indirekt är berörd av. Det finns ett antal andra energisystemsparametrar vi också arbetar med, allt för att alla ska kunna bidra till omställningen till ett förnybart och mer energieffektivt samhälle.

Om vår innegivare sitter i närheten av kaminen så kommer systemet att reagera på att det blir varmare och då minska värmen från fjärrvärmen. Det kan variera bland kunderna hur mycket man vill att systemet ska reagera på eldningen. Om man inte vill att systemet ska reagera så kan man placera innegivaren längre bort från kaminen. En anledning till detta kan vara att det kan bli för kallt i vissa rum som är långt ifrån kaminen om Tune reagerar för starkt. Ett annat sätt att lösa eventuellt problem kan vara att tillfälligt ställa upp den önskade temperaturen i appen!

Ngenic Tune fungerar bra med golvvärme och kan även användas i hus som t.ex. har golvvärme på nedervåningen och radiatorer på övervåningen. Då golvvärmen ofta styrs av ett flertal trådlösa termostater så bör man höja dessa något i närheten av där man placerar innegivaren. Därefter så kan man även behöva höja i vissa andra rum. Man kan prova sig fram och låta det gå ett par dagar mellan förändringarna! Man kan säga att Tune styr husets värme som en helhet och termostaterna styr mer lokalt.

Det fungerar så att vi köper aningen mer el när det är lågt pris och mindre när det är högt. Du behöver fortfarande inte offra din komfort för skillnaden är så liten. Men du märker det i plånboken. Detta kräver dock att du har ett timprisavtal med din elleverantör.

Hur mycket jämnare temperaturen blir efter att du installerat Ngenic Tune – och hur stor energibesparingen blir beror på ditt hus förutsättningar. Ju jämnare temperatur som kan uppnås, desto mer pengar spar du. Och ju mer vi vet om ditt hus, desto säkrare prognos kan vi ge dig kring den faktiska energibesparingen. Du får möjligheten att ge oss lite mer information om ditt hus när du är klar med installationen, information som du anger via appen.