Ngenic
Handla

Funktioner, FAQ & teknisk data

Här har vi samlat allt det där som kan vara kul om du har studerat teknisk fysik eller gillar att “förbättra” VHS-spelare genom att skruva isär dem och pilla lite.

Funktioner

Övergripande

 • SPARAR ENERGI

  Om du har samma temperatur inne både före och efter att du skaffade Ngenic Tune så kommer du att spara energi. Över hälften av våra kunder idag sparar över 10 %. Vissa mycket mer, men då är de också aktiva och sänker inomhustemperaturen vid semestrar osv.

 • MINSKAD UPPVÄRMNINGSKOSTNAD

  Med största sannolikhet har din värmepump idag en väldigt liten dator. Vi kopplar den istället till kraftfulla servrar samtidigt som systemet får fler ögon med vår innegivare. Därför kan vi på ett bättre sätt räkna ut hur ditt hus ska värmas upp. Vi kan dessutom ta hänsyn till värmehistoriken för ditt hus, vilket ytterligare hjälper oss att minska din uppvärmningskostnad – utan att tumma på din värmekomfort.

 • JÄMNARE INOMHUSTEMPERATUR

  Med våra uträkningar och vår innegivare så skapar vi en jämnare inomhustemperatur. Vill du ha 21,5˚ inne så kommer vi att ge dig den temperaturen mer exakt än vad din värmepump klarar idag.

 • ELPRISSTYRNING

  Vi kan låta ditt system styra efter elpriset. Då tummar vi en aning på din nya (och mycket jämnare) inomhustemperatur genom att du köper mer el när det är billigt och mindre när det är dyrt. Detta förutsätter dock att du har timpris på el, vilket är något du beställer hos din elleverantör.

 • SJÄLVLÄRANDE

  Ju längre du har Ngenic Tune installerat, desto bättre blir systemet. Det beror på att vi får en historik över hur mycket värme ditt hus kan lagra och hur mycket det påverkas av solljus. Vi anpassar uppvärmningen efter kunskapen om ditt hus. Helt automatiskt.

 • SOLLJUS

  En viktig del av uppvärmningen i Sverige är solljus, vilket ingen värmepump tar hänsyn till idag. Vår innegivare gör det. Därmed får du en fördel ger dig maximal komfort till minimal kostnad.

 • MOBILITET

  Till dina tre vita dosor så får du en app. Du väljer själv om du vill styra systemet från datorn, mobilen eller läsplattan. Du kan styra värmen i ditt hus oavsett var du befinner dig i världen, så länge som du har internetuppkoppling.

 • MILJÖTÄNKANDE

  Ju fler hus som har Ngenic Tune installerat, ju mer energi sparar vi. Dessutom minskar belastningen på det svenska elnätet. Om hälften av alla Sveriges kompatibla värmepumpar skulle ha vårt system skulle vi kunna spara in en hel en reaktor på Forsmark.

 • SEMESTERSÄNKNING

  Självklart kan du lägga in dina semestrar i förväg i appen. Då sänks temperaturen när du åker hemifrån och ger dig din önskade temperatur när du kommer hem igen.

 • OFFLINE-LÄGE

  Vår gateway kan lagra styrning i tolv timmar framåt, så även om ditt Internet går ner kan vi styra efter historik och statistik från just ditt hus. Och skulle Internet ligga nere under en längre tid så lämnar vi automatiskt över styrningen till din värmepump.

 • UNDVIKER SPETSVÄRME

  Eftersom du kan planera din uppvärmning, t ex till när du är på semester, kan du undvika att debiteras för spetsvärme. Därmed sparar du energi som hade gått åt om du hade slagit av värmepumpen när du åkte och sedan satt på den när du kom hem.

Hårdvara

 • TRÅDLÖS INNEGIVARE

  Ngenic Tune använder en trådlös innegivare, vilket gör att du slipper ha en sladd genom halva huset. Du kan själv välja var temperaturen ska prioriteras. Dessutom känner innegivaren inte bara av temperatur utan mäter även solljus.

 • SMART PASSIVE-MODE

  Ngenic Tune har en hårdvarufunktion som gör att du inte behöver bry dig ifall ditt Internet går ner eller om vårt system skulle sluta fungera. Ngenic Tune går då in i ett s.k. ”smart passive-mode” och styrningen lämnas tillbaka till din värmepump. En fallskärmsfunktion alltså – så att du alltid kan vara trygg.

 • DISKRET DESIGN

  Vi har lagt ner mycket tid på att våra produkter ska både upplevas och kännas väldesignade. Det är viktigt att du kan ha din innegivare på väggen utan att tycka att den stör eller är ful.

 • UTBYGGNADS-MÖJLIGHETERNA

  Eftersom vårt system styrs från din app kommer vi att lansera nya funktioner och metoder för ännu bättre styrning – så oavsett när du köper Ngenic Tune får du ta del av alla mjukvarunyheter.

 • Batteritider

  Vår innegivare och styrdosa drivs båda med batterier för att undvika sladdar och eldragning. Båda har en batteritid på minst 5 år vilket gör att du inte behöver bry dig om batteribyten stup i kvarten. Batterierna är vanliga (billiga) AAA-batterier. Gatewayen har en vanlig 230 V elkontakt. Eftersom du oftast har eluttag vid din router är detta sällan ett problem.

 • Användarfeedback

  Vår hårdvara har LED-lampor så att du vid lågt batteri, felaktig- eller lyckad installation enkelt får feedback direkt på själva enheten. Du ges även samma information via appen, men detta är en dubblering. Om något är fel ser du det direkt på din styrdosa.

Mjukvara

 • TEMPERATUREN UTOMHUS OCH INOMHUS


  Du får mer än styrning av Ngenic Tune i din mobil – du kan även se inomhus- och utomhustemperaturen (dvs. temperaturen som din utegivare skickar till systemet och inomhustemperaturen som mäts av din innegivare). Väderleksrapporter jämfört med din uppmätta utomhustemperatur och väderprognoser för temperaturen framöver.

 • LIVEKONTROLL ÖVER TEMPERATUREN

  Du kan hela tiden se aktuell temperatur och styra din värmepump – när du vill, hur du vill och vad du än befinner dig. Du får full kontroll över ditt hus och dess uppvärmning.

 • HISTORIK

  Via appen i din mobiltelefon kan du enkelt även se historik – både över din besparing och över din temperatur. Snart kommer dessutom en aktivitetshistorik som visar vad vi gjort vid specifika tillfällen – och varför vi gjort det.

 • Planering

  Du kan lägga in semestersäkningar, svärmorshelger eller festkvällar i förtid. På så sätt kan vi styra om uppvärmningen eller ta hänsyn till förväntad förändring av värmebehovet. Allt för att du ska få den komfort du vill ha kombinerat med möjligheten till energibesparing.

 • AUTOTUNE

  Vår funktion AutoTune är värmestyrning när du inte är hemma. Vi optimerar styrningen efter väder och maximerar besparingen under tiden du valt att ha AutoTune igång. Vi går aldrig under 12˚ och vi kommer att undvika att spetsvärmen går in.

Svar på de bästa av frågor

Före köp

 • Vad får jag?

  Du får tre vita dosor och en app. Det är det viktigaste. Dessutom får du kringutrustning i form av en tång, batterier i dosorna, ett gem i fall du skulle vilja trycka på reset, en el-adapter till gatewayen, ett identifieringsverktyg som underlättar installationen, en ethernetsladd, en återställningsplugg samt en Y-sladd.

 • Vad kostar det?

  Vi erbjuder dig två alternativa prismodeller, antingen 2495 kr och sedan 49 kr i månaden så länge som du vill ha vår tjänst. Ingen bindningstid. Eller engångssumman 4995 kr så är hela systemet ditt. Inga månadskostnader.

 • Fungerar Tune med mobilt internet?

  Ja, så länge som den alltid är påslagen och kopplad till ett modem som har en ethernetutgång. Så planerar du att ha Ngenic Tune i fritidshuset så måste du där först skaffa antingen mobilt eller fast Internet.

 • Är mitt värmesystem kompatibelt?

  Kolla om ditt värmesystem är kompatibelt genom att klicka här. Om det visar sig att ditt system inte är kompatibelt, kan du mejla oss så försöker vi att skapa kompatibilitet med ditt system.

 • Vad behöver jag för att Ngenic Tune ska fungera?

  Du behöver ha ett kompatibelt värmesystem. Se mer om det på sidan om kompatibilitet. Sedan behöver du ha en internetuppkoppling och en dator eller mobiltelefon som kör iOS, Android eller Windows.

 • Måste jag ha Wi-fi?

  Nej, Ngenic Tune kommunicerar med radio. Därför behövs bara en ethernetsladd från ditt modem eller router in i vår gateway för att tjänsten ska fungera.

 • Om jag ångrar mig?

  Det är lugnt, för hos oss får du alltid 30 dagars öppet köp. Dessutom betalar vi din returfrakt om du inte känner dig nöjd. Bara att höra av dig till support@ngenic.se så löser vi det.

 • JAG HAR EN INNEGIVARE. BEHÖVS Ngenic TUNE?

  Ja, din innegivare idag är troligen inte trådlös. Den läser inte heller av solljus, vilket gör att den inte är kompatibel med Ngenic Tune. Tanken med Ngenic Tune är inte bara en innegivare utan det vi kan räkna ut på servern med historiken för just ditt hus och all data vi samlar in. En innegivare löser inte de här problemen, men det fungerar troligen bättre än om du enbart hade haft en utgivare.

 • Kan min värmepump skadas?

  Din värmepump kan inte skadas av Ngenic Tune eftersom värmepumpen inte påverkas direkt av systemet, utan styrs genom utegivarsladden. Dock har det visat sig att systemet tidigt kan upptäcka fel i värmepumpen som är svåra att hitta annars. Inte heller utegivaren kan skadas av kopplingen till Ngenic Tune.

 • Min nuvarande garanti?

  Eftersom Ngenic Tune styr på utegivarsladden så påverkar vi inte värmepumpen i sig, och därmed inte heller garantin på den.

 • Fungerar Ngenic Tune i lägenheter?

  Tyvärr, det finns en hel del begränsningar med flerbostadshus som återstår att lösa. Ännu så länge är Ngenic Tune enbart avsett för villor och fritidshus med Internet och värmepump eller värmepanna.

Installation

 • Kan jag installera själv?

  Ngenic Tune är ett lättinstallerat ”plug-n-play”-system. Vi har en interaktiv guide som du kan använda vid installationen och som bekräftar för dig ”live” när dina dosor får kontakt med servern. Det tar ca 15 minuter att installera och få igång systemet. Vill du inte installera själv kan vi i vissa områden erbjuda installation för 995 kr.

 • Vad behöver jag för verktyg?

  En stjärnskruvmejsel att sätta upp innegivaren med (en vanlig stjärnskruv som ska in ca 1,5 cm i väggen). Du behöver även en tång för att klippa av sladden till utegivaren. En sådan tång ingår i leveransen.

 • Vad kostar installation?

  Vi erbjuder just nu installation runt och omkring Uppsala och Stockholm Norrort. Det kostar idag 995 kr inklusive moms.

 • Om jag inte lyckas med installationen?

  Då mejlar du oss på support@ngenic.se så hittar vi en lösning tillsammans. Eller om du vill beställa en installation i efterhand kan du mejla till samma adress.

 • KLIPPA SLADDAR TILL UTEGIVARE?

  Ja, det är metoden vi använder för att komma i kontakt med ditt värmesystem. Istället för att du ska behöva öppna upp hela värmepumpen, har vi löst det på det här enkla och smidiga sättet. Därmed är det också jätteenkelt att återställa om du vill sluta använda Ngenic Tune.

 • Värmepumpen värmer inte till rätt temperatur

  Dubbelkolla ALLA kopplingar till Y-sladden. Ibland kan det vara så att den inte har tillräcklig kontakt och då kan ibland informationen bli tvetydig. Dubbelkolla ALLA kopplingar och starta om pumpen.

Användning

 • IPHONE APP?

  Ja, vår app fungerar med Android och iPhone. Snart kommer även en version som fungerar med Windows phone. Stödjer inte din telefon appar? Eller övervakar du hellre ditt system via dator? Gå då till sajten tune.ngenic.se - där finns allt du behöver för att styra din smarta termostat via en webbläsare oavsett om det är en dator, tablet eller telefon.

 • Batterier?

  Två vanliga AAA-batterier batterier förser styrdosan respektive den trådlösa innegivaren med ström. Batteritiden är mer än 5 år på båda enheter. När det så småningom är dags för batteribyte är det jätteenkelt gjort. Och billigt eftersom AAA är en av de allra vanligaste batterityperna och säljs överallt, t ex i de flesta livsmedelsbutiker, Kjell & Co och Clas Ohlson. Gatewayen får el genom el-adaptern som vi alltid skickar med.

 • Framtida funktioner?

  Vi kommer att fortsätta utveckla systemet och erbjuda nya funktioner. Så länge funktionerna ligger på mjukvarusidan lägger vi in den i appen där du antigen får dem gratis eller erbjuds att låsa upp dem mot en kostnad.

 • ELPRISSTYRNING, HUR FUNGERAR DET?

  Det fungerar så att vi köper aningen mer el när det är lågt pris och mindre när det är högt. Du behöver fortfarande inte offra din komfort för skillnaden är så liten. Men du märker det i plånboken. Detta kräver dock att du har ett timprisavtal med din elleverantör.

 • HUR EXAKT OCH JÄMN BLIR INOMHUS- TEMPERATUREN?

  Inte ens med Ngenic Tune går det att få 100-procentigt jämn inomhustemperatur. Hur mycket jämnare temperaturen blir efter att du installerat Ngenic Tune – och hur stor energibesparingen blir beror på ditt hus förutsättningar. Ju jämnare temperatur som kan uppnås, desto mer pengar spar du. Och ju mer vi vet om ditt hus, desto säkrare prognos kan vi ge dig kring den faktiska energibesparingen. Du får möjligheten att ge oss lite mer information om ditt hus när du är klar med installationen, information som du anger via appen.

Support

 • Tune verkar funka men det är fel värme i mitt hus?

  Om du inte får några varningar i appen om tappad kontakt under 'status' eller om din värmepump inte varnar kan det vara så att du behöver starta om värmepumpen. Stäng av/sätt på. Kolla i appen så att alla dosor har kontakt och kolla på din värmepumps display så den inte varnar.

 • Värmepumpen värmer inte till rätt temperatur

  Dubbelkolla ALLA kopplingar till Y-sladden. Ibland kan det vara så att den inte har tillräcklig kontakt och då kan ibland informationen bli tvetydig. Dubbelkolla ALLA kopplingar och starta om pumpen.

 • Byta batterier?

  Du behöver en vanlig spårskruvmejsel och två nya AAA-batterier till innegivaren. Samma gäller för styrdosan. (Skulle du försöka byta batterier i gatewayen så får vi ta ett snack, för den har en eladapter och inga batterier alls…)

 • HAR NI NÅGRA ÅTERFÖRSÄLJARE?

  Våra system säljs bl a av Upplands Energi, Elverket och Svea Solar. Hör gärna av dig till Björn Berg om du som återförsäljare också vill kunna erbjuda dina kunder Ngenic Tune.

 • HUR KOMMER JAG I KONTAKT MED ER?

  Mejla oss på support@ngenic.se så hör vi av oss. Ju mer information du ger oss om vad som hänt, vilket system du kör och namnet systemet är registrerat i, desto snabbare kan vi hjälpa dig.

 • JAG VILL SÄGA UPP TUNE, HUR GÖR JAG?

  Enklast är att du mejlar oss på support@ngenic.se så löser vi det på momangen.

 • Koppla ur Ngenic Tune?

  Det är väldigt enkelt att koppla bort gateway, innegivare och styrdosa. Enklast återställer du ditt värmesystems kontakt med utgivaren med vår återställningsplugg som du sätter på den medföljande Y-sladden. Sedan plockar du bort dosorna och systemet är urkopplat. Ta gärna ur batterierna och sätt dem i någon annan pryl som du använder.

Teknisk Data

Gateway

 • GATEWAY UTGÅNGAR

  Ethernet och mini-usb.

 • GATEWAY ELEKTRICITET

  Gatewayen drivs av el genom ditt vägguttag. Vi skickar med en DC-adapter som du kopplar in i micro-usb-porten. Gatewayen en effekt på mindre än 1 W och förbrukar alltså väldigt lite el.

 • GATEWAY KOMMUNIKATION

  10/100BASE-TX Ethernet, IEEE 802.15.4 kompatibel radio.

 • GATEWAY MILJÖ

  Plast med flamskyddsmedel. Blyfri, tungmetallfri och återvinningskompenserad. (Miljöplasten vi skulle vilja använda är tyvärr inte godkänd av EU på grund av brandrisken.)

Innegivare

 • INNEGIVARE SENSORER

  Temperatursensor och ljussensor (synligt och infrarött ljus).

 • INNEGIVARE ELEKTRICITET

  Två stycken vanliga AAA-batterier. 5-10 års batteritid beroende på läge. Även laddningsbara AAA-batterier fungerar utmärkt. Batterier ingår i köpet.

 • INNEGIVARE RADIO

  IEEE 802.15.4 kompatibel radio.

 • INNEGIVARE MILJÖ

  Plast med flamskyddsmedel. Blyfri, tungmetallfri och återvinningskompenserad. (Miljöplasten vi skulle vilja använda är tyvärr inte godkänd av EU på grund av brandrisken.)

Styrdosa

 • STYRDOSA UTGÅNGAR

  3,5 mm plug för snabbkoppling mot värmesystem.

 • STYRDOSA ELEKTRICITET

  Två stycken vanliga AAA-batterier. 5-10 års batteritid beroende på läge. Även laddningsbara AAA-batterier fungerar utmärkt. Batterier ingår i köpet.

 • STYRDOSA RADIO

  IEEE 802.15.4 kompatibel radio.

 • STYRDOSA MILJÖ

  Plast med flamskyddsmedel. Blyfri, tungmetallfri och återvinningskompenserad. (Miljöplasten vi skulle vilja använda är tyvärr inte godkänd av EU på grund av brandrisken.)

Har vi missat något?

Då är du mer än välkommen att höra av dig med feedback, förslag eller frågor till info@ngenic.se.

Ngenic Tune is a very good example of how modern technology can both make life easier and save money for our customers.

– Joacim Eronen, CEO Upplands Energi

Kan jag prova Tune kostnadsfritt?

Är du inte nöjd kan du returnera dosorna inom 30 dagar. Vi sätter då tillbaka pengarna på ditt konto oavsett vilken betalningsmodell du valt. Dessutom betalar vi för returfrakten. Du kan alltså testa Tune i 30 dagar utan att riskera något.